fbpx

Perentaart met amandelen

Perentaart met amandelen

Gang Nagerecht
Keuken Vlaams

Ingrediënten
  

  • 4 peren
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 100 g zachte boter
  • 2 eieren
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g amandelpoeder
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • 3 eetlepels amaretto
  • 2 eetlepels abricozenconfituur
  • gersoosterde amandelschilfers
  • bakparels of rijst

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Neem een ronde bakvorm en leg er een bakpapier in. Leg daar in het deeg en druk mooi aan tegen de rand. Het overtollig deeg die er bovenaan overkomt, kun je eraf snijden. Vervolgens neem je nog een bakpapier en leg in op het deeg. Daarin leg je de bakparels of rijst. Dit noemen ze blind bakken.
  • Bak het deeg gedurende 10 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen het beslag.
  • Roer de boter goed zacht en doe er het ei bij. Meng de poedersuiker met het amandelpoeder en roer dit door de boter. Zeef de bloem en meng door het beslag. Goed roeren.
  • Schil de peren en halveer ze. Verwijder het klokhuis en maak aan de bolle kant fijne inkepingen. Doe er de amaretto over.
  • Haal de taart uit de oven, verwijder de parels of de rijst en verlaag de oven naar 180 graden. Laat de bodem even afkoelen.
  • Vul de taartbodem met het beslag en laat nog ongeveer 30 minuten bakken. Prik er even in met iets scherps. Er mag geen deeg meer aanhangen. Dan is de taart goed. Laat de taart afkoelen.
  • Los de abricozencofituur op met een eetlepel water en bestrijk de taart ermee. Strooi er langs de rand wat geroosterde amandelschilfers op.

Notities

De amandelschilfers kun je zelf roosteren. Je neemt een pan en zet op een middelmatig vuur. Je doet de amandelschilfers erin en laat roosteren. Blijf er wel bij want kleuren snel.
Nadien kun je ze laten afkoelen op een bord. Maak er veel want je kunt ze bewaren in een afgesloten bokaal. Altijd handig om dit bij de hand te hebben.