fbpx

Stoverij van varkenswangetjes met gekarameliseerde appeltjes

Stoverij van varkenswangetjes met gekarameliseerde appeltjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Vlaams
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Stoverij

  • 1 kg varkenswangetjes
  • 1 klontje bakboter
  • 1 flesje bruine Leffe
  • 2 sjalotten
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel Luikse stroop
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • peper
  • zout

Gekarameliseerde appeltjes

  • 4 Golden appels
  • 1 klontje bakboter
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 scheutje Balsamicoazijn

Instructies
 

Stoverij

  • Kruid de varkenswangetjes met peper en zout langs beide zijden. Doe het klontje boter in een grote kookpot en bak daarin de varkenswangetjes langs beide zijden bruin.
  • Strooi er de bloem over en roer goed om.
  • Snijdt de sjalotten in grove stukken en voeg deze bij het vlees.
  • Giet het flesje bier erover en voeg de Luikse stroop toe samen met de tijm en laurier.
  • Leg de 2 sneetjes peperkoek er bovenop en zet het deksel op de kookpot.
  • Laat zeker 3u pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Proef en kruid indien nodig nog bij met peper en zout.

Gekarameliseerde appeltjes

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt in partjes.
  • Doe een klontje boter in een pan en bak hierin de appels.
  • Giet er een scheutje Balsamicoazijn over en laat verdampen.
  • Strooi er de bruine over en laat de appels karameliseren tot ze zacht zijn.

Notities

Ik heb de stoverij een dag op voorhand gemaakt in een gietijzeren kookpot. Is nog beter van smaak als deze een nacht heeft kunnen trekken. De dag erna laat ik de stoverij nog een uurtje pruttelen op een zacht vuurtje.
Is de saus te dun? Dan kan je op het laatste wat indikken met maïzena.
Dit is lekker in combinatie met frietjes, kroketjes of een lekkere groentepuree.