fbpx

Groenteburger

Groenteburger

Gang Hoofdgerecht
Keuken Veggie

Ingrediënten
  

  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 5 wortelen niet te groot
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • handvol peterselie
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 theelepel curry
  • peper
  • zout
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 4 walnoten gepeld
  • scheutje water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klontje bakboter
  • 6 ronde broodjes keizerbroodjes, pistolets,…
  • 1 tomaat
  • 1 lente-ui
  • geraspte kaas

Dressing

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1 theelepel kurkuma

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Doe de walnoten in een maatbeker met een scheutje water. Zorg dat de noten volledig onder water staan zodat ze kunnen weken.
  • Snijdt de paprika, wortelen en courgette in kleine stukken. De kleine ui snijd je in grove stukken. Zorg dat alle stukken ongeveer even groot zijn. Zo zijn ze gelijktijdig gaar.
  • Doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel met de arachideolie en meng even. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
  • Als de groenten gaar zijn, doe je ze in een pot en mix je ze met een staafmixer. Zorg dat alles een puree wordt.
  • Voeg het ei, de kruiden en de gehakte peterselie toe aan de puree en meng goed.
  • Met dezelfde staafmixer, mix je de noten met het water. Doe hiervan 3 eetlepels bij het mengsel.
  • Als laatste voeg je het paneermeel toe. Kan zijn dat je nog wat extra paneermeel nodig hebt. Het mengsel mag niet te nat zijn.
  • Neem een plat bord en bestrijk met de olijfolie. Zorg dat er een dun laagje op het bord ligt. Hierop kan je de groenteburgers leggen.
  • Vorm burgers van het mengsel met je handen. Zorg dat ze allemaal even groot zijn. En leg ze op het bord. Zet het bord een uurtje in de koelkast om het te laten opstijven en vaster te worden.
  • Neem een anti-kleefpan en doe er een klontje bakboter in. Bak de groenteburgers mooi bruin.
  • Doe de geraspte kaas op de burgers en zet de pan in de oven onder de gril totdat de kaas mooi gesmolten is.
  • Meng ondertussen de mayonaise met het currypoeder en de kurkuma.
  • Snijdt een broodje middendoor en leg er een groenteburger op, vervolgens een schijfje tomaat en wat dressing. Werk af met wat lente-ui.

Notities

De groenteburgers kan je perfect ’s morgens maken om het ’s avonds te serveren. Zo kunnen ze lang genoeg opstijven in de koelkast.
Zorg dat je een pan gebruikt die in de oven mag.
Lekker met gebakken aardappelpartjes of voor de liefhebbers: frietjes.
Tip: Strooi er wat gerookt paparikapoeder over. Hemels!