fbpx

Deense balletjes met komkommersalade en aardappelsalade

Het EK is volop bezig en België speelt zijn tweede wedstrijd tegen Denemarken.
Dat wil ik verwerken in mijn keuken.
Een Deense collega van mijn man gaf me een paar tips en ik ging aan de slag. Meer Deens kan dit gerecht niet worden of je zou het moeten eten op een terras in Kopenhagen. Frikadeller worden de balletjes in het Deens genoemd. Ik heb er mijn eigen ding van gemaakt. De Deense keuken heeft mij aangenaam verrast. De salades kun je ook met andere vlees of visgerechten combineren.
Velbekomme!

Deense balletjes met komkommersalade en aardappelsalade

Gang Hoofdgerecht
Keuken Deens
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Balletjes

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 50 ml melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ui
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel chilipoeder of vlokken
  • peper
  • zout
  • bakboter

Aardappelsalade

  • 8 aardappelen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt natuur
  • 1 ui
  • een scheutje azijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 2 theelepels currypoeder
  • peper
  • zout
  • bieslook

Komkommersalade

  • 1 komkommer
  • 1 bos radijzen
  • enkele takjes dille
  • 2 eetlepels azijn
  • 1/2 theelepel suiker
  • peper
  • zout

Instructies
 

Aardappelsalade

  • Schil de aardappelen en kook gaar in licht gezouten water. Giet ze af en laat afkoelen.
  • Maak ondertussen de dressing. Neem een kom en doe hierin de mayonaise en yoghurt en meng goed.
  • Pel de ui en snipper deze fijn. Voeg bij de dressing.
  • Snij de enkele takjes bieslook fijn en voeg deze eveneens toe aan de dressing samen met peper, zout en currypoeder.
  • Voeg een scheutje azijn toe samen met de mosterd en meng nog eens alles goed.
  • Doe een paar eetlepels dressing over de afgekoelde aardappelen en meng alles goed onder elkaar. Voeg geleidelijk aan wat dressing toe. De aardappelen mogen niet zwemmen in de dressing. Zet weg in de koelkast.

Komkommersalade

  • Snij de komkommer in kleine stukjes en doe in een kom.
  • Ontdoe het groen van de radijzen, snij in kleine stukjes en voeg deze bij de komkommer.
  • Hak de dille en voeg deze eveneens toe aan de groenten. Roer om.
  • Voeg de peper, zout, azijn en suiker toe aan de groenten en meng goed. Zet in de koelkast.

Balletjes

  • Pel de ui en snipper deze fijn.
  • Doe het gehakt in een grote kom samen met het ei, de melk, kruiden, bloem, paneermeel en de ui en meng goed met de handen. Voeg eventueel nog wat paneermeel toe. Het mengsel mag niet te nat zijn.
  • Rol balletjes van het gehakt. Ze mogen ongeveer zo groot of jouw handpalm zijn.
  • Zet een grote pan op het vuur met daarin een klontje boter en bak de balletjes bruin tot ze gaar zijn.