fbpx

Hertenragout

De feestdagen komen eraan en je wil een kerstmenu waarbij je toch bij je gasten kunt zitten. Wel dan is dit een perfect gerecht bij uitstek.
Je kunt het op voorhand maken en de afwerking is ook niet veel werk.

Bovendien scoren stoofpotjes altijd bij koud weer. Het warmt je lekker op vanbinnen.

Hertenragout

Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 g hertenstoverij
  • 1 sjalot
  • 4 wortelen
  • 2 eetlepels bloem
  • een halve fles rode wijn
  • 250 g spruiten
  • bakboter
  • peper
  • zout
  • tijm

Instructies
 

  • Neem een grote stoofpot en doe er een klontje boter in.
  • Doe daarin de stukken hertenstoverij en bak bruin. Kruid met peper en zout.
  • Snij ondertussen de sjalot en wortelen in stukken.
  • Doe 2 eetlepels bloem over het vlees en roer goed om.
  • Voeg de sjalot en 2 wortelen toe en giet de rode wijn erover. Roer goed om.
  • Doe de tijm erbij en zet het vuur laag. Laat het geheel een 2-tal uren pruttelen. Roer af en toe eens door de ragout.
  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Snij de andere 2 wortelen in stukken en de spuiten middendoor. Neem een ovenschaal en boter die in. Doe de groenten erin en kruid met peper en zout.
  • Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Roer wel af en toe eens door elkaar.

Notities

De ragout en stoofpotjes in het algemeen maak ik altijd in een gietijzeren kookpot. 
Een tip en toch wel eentje die een meerwaarde geeft aan het gerecht: maak de ragout een dag op voorhand. Zo komen de smaken goed los en zal het vlees mooi zacht zijn. Een tip die mijn bomma mij geleerd heeft.
De bloem in het begin zorgt ervoor dat de saus indikt. Is de saus nog te dun op het einde, kun je deze wat indikken met maïszetmeel.