fbpx

Chili con carne

Chili con carne

Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 selderstengels
  • 1 grote wortel
  • 2 rode uien
  • 1 rode chilipeper
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g rundsgehakt
  • 20 cl rode wijn
  • 200 g tomatensblokjes uit blik
  • 25 cl tomatenpassata
  • 140 g tomatenpuree
  • 400 g rode bonen uit blik
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnzaadjes beetje kneuzen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • enkele blaadjes platte peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klontje bakboter

Instructies
 

  • Snijdt de selder, wortel, uien, chilipeper en paprika in kleine blokjes.
  • Pers de knoflook.
  • Neem een kookpot, doe de olijfolie erin samen met de groeten en laat wat stoven.
  • Giet de rode bonen in een vergiet, spoel met water en laat uitlekken.
  • Neem een pan, doe er een klontje boter in en bak het gehakt mooi bruin. Kruidt met peper en zout.
  • Doe de rode wijn in de kookpot en laat de alcohol verdampen.
  • Voeg daarna de tomatenpuree toe, samen met de passata en de tomatenblokjes.
  • Doe het vlees erbij.
  • Voeg alle kruiden toe.
  • Als allerlaatste voeg je de rode bonen toe.
  • Laat alles gedurende 2 uur pruttelen op een laag vuur. Roer af en toe eens.
  • Werk af met de platte peterselie.

Notities

Dit gerecht kan perfect een dag op voorhand gemaakt worden. Zo hebben de smaken nog meer tijd om tot hun recht te komen.
Ik maakte dit klaar in een gietijzeren kookpot. Dus als je dat hebt, maak daar maar gebruik van. Is voor veel goed.
Ik laat de zaadjes in de chilipeper zitten. Wil je het minder pikant, kan je ze eruithalen.
Voor de vegetariërs kan het vlees vervangen worden door quorn gehakt.
Ik werk dit gerecht af met platte peterselie maar het kan ook met koriander. 
Mevrouw koriander en ik zijn helaas geen goede vrienden. Dus we gaan elk onze eigen weg (knipoog).
Lekker met gekookte rijst en wat zure room