Gehaktballetjes in tomatensaus
Mijn passie voor het koken begon met dit gerecht. Dit is het allereerste gerecht die ik heb leren maken van mijn vader. Hij was een fantastische man en kok.
Ik hoop dat jullie hier ook zo van genieten als ik nu nog altijd doe.
Gehaktballetjes in tomatensaus
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vlaams
- 750 g gemengd gehakt
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 6 verse tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels zongedroogde tomaten
- 1 ei
- paneermeel
- olijfolie
- peper
- zout
- paprikapoeder
- cayennepeper of chilipeper
Pel de tomaten.
Snijdt de tomaten samen met de look, zongedroogde tomaten en sjalot in stukken.
Doe de olijfolie in de kookpot. Doe de tomatenpuree erin en laat even meebakken. Vervolgens voeg je de gesneden tomaten, zongedroogde tomaten, sjalot en look toe. De kruiden mogen er ook bij. Voor de durvers, kan je er ook nog cayennepeper of chilipeper aan toevoegen.
Laat op een zacht vuurtje pruttelen voor ongveer 20 minuten.
Daarna mix je alles tot een gladde massa.
Eventueel nog wat bijkruiden. Proeven is de boodschap!
Voor de balletjes doe je het gehakt in een mengkom en kruid je met peper, zout en paprikapoeder.
Doe het ei erbij en paneermeel. Het gehakt mag niet te nat zijn.
Dit is het gerecht hoe het allemaal begon. Het eerste dat ik leerde van mijn papa. Helaas heb ik het nooit kunnen klaarmaken voor hem toen ik ouder was. Dus dit draag ik op aan hem en alle papa’s.
Gemakkelijk trucje om de tomaten te pellen is om een kookpot met water aan de kook te brengen. Ondertussen maak je onderaan de tomaten een kruisje met een mes. Als het water kookt, doe je de tomaten één voor één in de kookpot en na 20 seconden haal je ze eruit en leg je ze in koud water om het kookproces te stoppen. Daarna kan je ze makkelijk pellen.