Pastasalade met asperges
Als het aspergeseizoen is aangebroken is het genieten geblazen.
Het hoeft daarom niet altijd klassiek te zijn. Dat bewijst deze pastasalade met asperges.
Pastasalade met asperges
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade
- 500 g witte asperges
- 300 g pasta
- 6 kerstomaatjes
- 200 g gerookte ham
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 4 eetlepels gehakte bieslook
- 1 theelepel citroensap
- een scheutje koud water
- peper
- zout
- olijfolie
Neem een kookpot met water en een scheutje olijfolie. Breng aan de kook.
Doe de pasta in de kookpot en kook de pasta gaar.
Giet de pasta af in een vergiet en spoel met koud water. Laat uitlekken.
Schil de asperges met een dunschiller en breek het harde gedeelte onderaan af.
Doe ze vervolgens in een hoge pot met water en breng aan de kook.
Kook de asperges gaar. Ze mogen niet plat gekookt zijn maar je mespunt moet er gemakkelijk doorglijden als je erin prikt.
Neem de asperges uit de pot en leg ze op een properen keukenhanddoek om af te koelen.
Maak ondertussen de dressing. Doe de Griekse yoghurt, mayonaise, gehakte bieslook, citroensap en een scheutje water in een kom en meng alles goed door elkaar. Kruid met peper en zout. De dressing mag niet te dik zijn.
Snij de asperges in grove stukken en doe in een grote kom samen met de pasta.
Snij de kerstomaatjes in vier en voeg deze bij de rest van de mengeling. Doe de dressing erover en meng alles goed door elkaar. Zet de pastasalade een paar uur in de koelkast zodat deze lekker fris is voor het opdienen.
Bij het opdienen leg je per portie een sneetje gerookte ham in slierten op het bord.
Deze pastasalade kan je perfect vooraf maken. Makkelijk om mee te nemen naar het werk als lunch, lekker als sidedish bij een brunch, barbecue,…
Als pasta heb ik spirelli gebruikt maar je kan eender welke korte pasta gebruiken.
Het gekookt water van de asperges moet je niet weggieten maar breng even terug aan de kook met het afval van de asperges. Laat afkoelen en vries in. Zo heb je een lekkere basis voor aspergesoep later.