fbpx

Red velvet rolbiscuit

Als ik aan de feestdagen denk, dan denk ik aan bûches. Een traditie die ik vroeger altijd at als dessert na het kerstdiner. De ene keer was het gebak, de andere keer ijs. Ik was vooral verzot op die met chocolade. Toen bestonden er niet zoveel soorten, nu is het assortiment heel uitgebreid.

Ik wou eens iets anders dan de klassieke rolbiscuit met chocolade. Deze versie is leuk van kleur maar vooral heel luchtig en lekker. En bovendien kun je hem een dag op voorhand maken. Dus perfect voor het kerstdiner.

Red velvet rolbiscuit

Gang Taart
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Rolbiscuit

  • 6 eieren
  • 160 g kristalsuiker
  • 150 g Red velvet bloem
  • 5 eetlepels melk

Vulling

  • 200 ml slagroom
  • 100 g mascarpone
  • 2 eetlepels poedersuiker

Afwerking

  • 400 g Ruby chocolade
  • rood fruit

Instructies
 

Rolbiscuit

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Scheid de eierdooiers van het eiwit.
  • Klop de eierdooiers wit samen met de kristalsuiker.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Zeef de bloem en voeg bij de geklopte eierdooiers samen met de melk.
  • Spatel zachtjes het opgeklopte eiwit onder het mengsel.
  • Neem een bakplaat en leg er een bakpapier op. Giet het deeg daarop uit en strijk mooi glad. Zorg dat het deeg mooi verdeeld is over de bakplaat. Het moet ongeveer overal gelijk verdeeld worden, zodat het niet te dik wordt.
  • Bak in de oven voor ongeveer 5 minuten op 220 graden. Neem een prikker en prik in het deeg, als er geen deeg aan de prikker hangt, is ie klaar.
  • Neem een propere keukenhanddoek en leg deze op een andere bakplaat en strooi er wat kristalsuiker over. Neem de biscuit uit de oven en kantel deze onderste boven op de handdoek. Verwijder het bakpapier en laat goed afkoelen.

Vulling

  • Doe de room, mascarpone en poedersuiker in een pot en klop deze stijf. Het mag niet meer lopend zijn.
  • Snij de randen van de biscuit zodat deze mooi recht zijn. Smeer de vulling dun over de biscuit.
  • Rol nu langzaam de biscuit op.

Afwerking

  • Smelt de Ruby chocolade tot die een temperatuur heeft van 40 graden. Hij moet mooi lopend zijn. Voeg indien nodig nog wat ongesmolten chocolade toe om deze op temperatuur te brengen.
  • Giet de chocolade over de rolbiscuit en strijk deze mooi glad indien nodig. Laat even opstijven op een koele plaats (niet in de koelkast).
  • Werk af met wat rood fruit en eventueel wat toefjes vulling als je wat over hebt.

Notities

Ruby chocolade is roze chocolade. Deze vind je niet in elke supermarkt maar zeker in bakwinkels. Uiteraard is andere chocolade ook lekker. Ik heb deze gekozen omdat deze goed past bij de red velvet.
De chocolade heb ik au bain marie gesmolten. Je zet een pot met water op het vuur en breng het aan de kook. Eenmaal dat het water tegen het kookpunt komt, zet je het vuur zachter. Je neem een grote mengkom en zet deze op de kookpot. De bodem mag het water niet raken.
De chocolade smelt je goed tot deze een temperatuur heeft van 40 graden. Heb je geen voedingsthermometer, kun je het ook op het gevoel doen. De chocolade mag dan net iets warmer zijn dan jouw lichaamstemperatuur.