fbpx

Eendenborst in rode wijnsaus

Een lekker hoofdgerecht op het het kerstmenu kan niet ontbreken. Een misschien wat minder gekozen stukje vlees maar vol smaak.

Verras je gasten met dit gerecht en geniet samen van het lekkere eten en nog belangrijker, het gezelschap.

Eendenborst in rode wijnsaus

Gang Hoofdgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Rode wijnsaus

  • 800 ml wildfond
  • 200 ml rode wijn
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • goeie boter
  • peper
  • zout

Stamppot van boerenkool

  • 6 grote aardappelen
  • 300 g gesneden boerenkool
  • boter
  • melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Eendenborst

  • 3 eendenborsten
  • peper
  • zout
  • boter

Instructies
 

Rode wijnsaus

  • Pel de uit en snij deze in grove stukken.
  • Neem een steelpannetje en doe er een klontje boter in. Laat smelten op een middelhoog vuur en voeg er de gesneden ui, takje tijm en laurierblaadjes toe. Laat even sudderen.
  • Blus met de wildfond en laat tot iets meer dan de helft inkoken.
  • Voeg de rode wijn toe. Laat nog even meekoken.
  • Neem de saus van het vuur en giet deze door een puntzeef. Zodat het een gladde saus is. De ui, tijm en laurier heb je niet meer nodig.
  • Zet de saus terug op het vuur en laat even opkoken. Als de saus te dun is, kun je deze met koude boter wat laten indikken. Voeg een klontje boter toe en laat mooi smelten in de saus. Doe dit tot je de gewenste dikte hebt bekomen.

Stamppot van boerenkool

  • Schil de aardappelen en was ze. Snij is grove stukken. Doe deze in een grote kookpot.
  • Was de boerenkool en voeg deze bij de aardappelen. Doe water in de kookpot, voeg wat zout toe, zet op een middelhoog vuur en breng aan de kook voor ongeveer 20 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en zet nog even op het vuur om te drogen.
  • Neem een stamper en stamp alles goed tot een puree. Voeg wat boter, een scheutje melk toe en roer goed om. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Eendenborst

  • Verwarm de oven op 185 graden.
  • Neem eendenborsten met het vet nog aan. Maak inkervingen in het vet en kruid met peper en zout.
  • Neem een pan en laat deze goed heet worden op het vuur. Leg de eendenborsten met het vet langs onder in de pan en laat goed bakken. Kruid ondertussen de bovenkant met peper en zout. Lepel wat vet over de bovenkant van de eendenborsten. Dit zorgt wat voor de smaak.
  • Haal de eendenborsten even uit de pan. Giet het overtollig vet weg. Laat een klontje boter smelten in de pan en leg de eendenborsten met de vleeskant naar beneden. Laat 2 minuten bakken en draai om. Zet de pan met het vlees in de oven en laat een 10-tal minuten garen voor perfect gebakken eendenborsten.

Notities

Wil je de saus indikken zonder de boter, kun je ook wat maiszetmeel of sausbinder gebruiken.
Voor de boerenkool heb ik gesneden en gekuiste boerenkool genomen. Dit bespaart je werk en tijd. Tegenwoordig vind je dit in veel supermarkten. Vind je geen gesneden, kun je ook hele boerenkool nemen. Je doet dan de bladeren van de steel en snij de bladeren fijn.
Gebruik een pan die ook in de oven mag geplaatst worden.
De saus als de puree kun je perfect op voorhand maken. Dan rest je enkel nog het vlees te bakken en kun je de saus en puree even opwarmen.