fbpx

Pompoenlasagne anders

Initieel ging ik een lasagne met pompoen maken maar toen ik bezig was, veranderde ik van gedacht en werd het een ovenschotel. Je hebt nog steeds de laagjes maar het laagje puree bovenaan maakt het helemaal af.

De combinatie van verschillende smaken zorgen voor een echt feestje in de mond. Mijn man is niet zo’n fan van pompoen maar dit vond hij verrukkelijk. Het past perfect met de rest en is heel lekker zei hij.

Benieuwd of jullie ook zo’n fan zijn.

Pompoenlasagne anders

Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 g gemengd gehakt
  • 1 gegrilde paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 g tomatenpassata
  • 1 eetlepel milde harissa
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 1/4 courgette
  • 350 g pompoen lasagnebladen
  • 8 middelgrote aardappelen
  • 2 eetlepels kruidenkaas
  • 2 eetlepels geraspte mozzarella
  • een scheut melk
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 185 graden..
  • Snij de ui, knoflook en gegrilde paprika in fijne stukjes.
  • Neem een grote pan, doe er een scheutje olijfolie in en zet deze op een middelhoog vuur. Doe het vlees erin en bak tot deze aan tot het bruin kleurt.
  • Voeg de gesneden groeten toe samen met de milde harissa en roer goed om. Laat even meebakken.
  • Voeg de tomatenpassata toe en kruid met peper en zout. Roer goed om en laat het geheel op een zacht vuurtje pruttelen gedurende 20 minuten zonder deksel. Roer af en toe in de saus zodat deze niet gaat aanbakken.
  • Snij de courgette in fijne schijfjes en leg even opzij.
  • Schil de aardappelen, was ze en snij deze in grove stukken. Doe deze in een kookpot en vul met water. Zet op het vuur en breng aan de kook.
  • Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en laat ze nog even "drogen" door ze terug op het vuur te zetten voor een paar seconden. Neem de kookpot van het vuur en pureer de aardappelen met een pureestamper. Doe er de kruidenkaas in zodat deze smelt door de warmte. Doe er een scheut melk bij zodat deze mooi smeuïg wordt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer als laatste de geraspte mozzarella eronder.
  • Neem een ovenschaal en start met de saus. Verdeel een eetlepel of 3 op de bodem van de ovenschaal. Leg daar een laagje pompoenbladen op. Terug een laagje saus en dan een laagje courgette schijfjes. Kruid deze wel met peper en zout. Terug een laagje saus met daarop pompoenbladen. Een laatste laagje saus met courgette schijfjes erop. Kruiden met peper en zout. Heb je nog wat pompoenbladen over, leg je ze er ook op. Als laatste laagje, doe je de puree erop. Heb je nog wat geraspte mozzarella over, kun je er nog wat overstrooien.
  • Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 45 à 50 minuten.

Notities

De gegrilde paprika kook ik een bokaal in de supermarkt. Altijd handig om in huis te hebben. Na openen blijft deze een paar dagen goed in de koelkast.
De milde harissa koop ik in een potje in de supermarkt. Het is een soort pasta en kan voor veel gebruikt worden.
De ovenschotel kun je perfect een dag op voorhand maken, smaakt nog beter de dag erna.