fbpx

Appeltaart met Calvados en meringue

Ik deed voor het eerst mee met een bakwedstrijd. Wat een belevenis!
Het thema was appel en peer dus één van deze ingrediënten moest verwerkt zijn in het gebak.

Ik maakte deze toch wel mooie en lekkere taart. Helaas heb ik niet gewonnen maar het publiek smulde met veel smaak van deze appeltaart.
Daarom deel ik dit graag met jullie.

Appeltaart met Calvados en meringue

Gang Nagerecht, Taart
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Appeltaart

  • 4 appels
  • 1 vel zanddeeg
  • 3 eieren
  • 35 g maïszetmeel
  • 90 g boter
  • 150 g fijne suiker
  • 3 druppels vanille-extract
  • een scheutje Calvados
  • 1 eetlepel amandelmeel

Meringue

  • 4 eiwitten
  • 250 g poedersuiker

Instructies
 

Appeltaart

  • Verwarm de oven op 210 graden.
  • Neem een vel bakpapier, doe in een bakvorm van ongeveer 28cm en leg het zanddeeg er ook in. Snij het overtollig deeg die over de vorm komt weg.
  • Leg op het deeg nog een vel bakpapier en doe daarop bakparels om het deeg blind te bakken.
  • Zet in de oven voor 12 minuten. Daarna doe je de bakparels en het bakpapier weg. De taartbodem laat je in de vorm zitten. Verlaag de oven naar 185 graden.
  • Schil de appels en snij in kleine stukjes. Doe deze in een kom en giet er een scheutje Calvados over en meng door elkaar. Laat even marineren.
  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Doe ondertussen 3 eieren in een mengkom en klop goed door elkaar met een garde of mixer met kloppers. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Klop verder tot je massa mooi schuimig wordt.
  • Voeg het maïszetmeel toe samen met het vanille-extract en meng goed door elkaar.
  • Voeg als laatste de gesmolten boter toe aan het mengsel. Roer goed door elkaar.
  • Doe het amandelmeel over de taartbodem zodat het een mooi laagje vormt, voeg de stukjes gemarineerde appel toe. Zorg dat de bodem volledig bedekt is met de appels. Giet het eimengsel erover.
  • Zet de taart in de oven gedurende 30 à 40 minuten. Laat nadien goed afkoelen.

Meringue

  • Doe de eiwitten in een grote mengkom en klop deze tot een stevige massa.
  • Als het eiwit volledig is opgeklopt, voeg je beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop je verder.
  • Doe de meringue in een spuitzak en spuit toefjes op de appeltaart.
  • Nu enkel nog de meringue branden en klaar.

Notities

Heb je geen bakparels, kun je ook ongekookte rijst gebruiken.
Om de merinque te branden, gebruik ik een klein gasbrandertje.