Stoofpotje met kalfsvlees
Kalfsvlees wordt soms vergeten. Is een lekker en mager vlees. Je kan er veel kanten mee uit.
Zoals dit stoofpotje. Vergeet de klassieke Blanquette de veau. Deze is verrassend met een zuiders tintje.
Het smelt gewoon weg in je mond. En als je kinderen hebt: ze gaan hiervan houden.
Een gerechtje voor klein en groot.
Stoofpotje met kalfsvlees
- 1 kg kalfsvlees in stukken (Blanquette de veau)
- 3 wortelen
- 3 preistengels
- 8 aardappelen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 800 g tomatenpassata
- 3 eetlepels bloem
- olijfolie
- zout
- peper
- oregano
Schil de wortelen en aardappelen en maak de prei schoon. Spoel grondig. Snij nadien in grove stukken.
Pel de ui en de knoflook. Snij de ui in kleine stukjes en pers de knoflook.
Neem een grote kookpot en doe er een scheut olijfolie in. Zet op een hoog vuur. Doe de stukken kalfsvlees erbij en kruid met peper en zout. Strooi de bloem erover. Roer goed om en zet het vuur lager. Laat even aanbakken. Voeg de ui en knoflook toe en laat even mee aanstoven.
Doe de wortelen en prei bij het vlees en roer goed om. Voeg de tomatenpassata toe. Kruid met zout, peper en oregano. Roer alles goed om en laat alles langzaam pruttelen met het deksel op. Na 20 minuten doe je de aardappelen erbij en laat je het geheel nog eens 20 minuten verder pruttelen. De aardappelen en wortelen moeten zeker gaar zijn. Roer af en toe om.
Als de saus te dun is, kun je deze eventueel nog aandikken met maïzena.
Dit gerecht kun je perfect een dag op voorhand maken. De smaken gaan er nog beter in zitten.
Ik heb als kookpot een gietijzeren pot gebruikt. Geleerd van mijn grootmoeder. Zij maakte stoofpotjes altijd in zo’n pot.