fbpx

Appelcake helemaal anders

Het begon met een uitdaging waarin 5 ingrediënten moesten verwerkt zijn: havermout, amandelmeel, platte kaas, appel en chocolade.
Na een beetje denkwerk kwam ik uit op een cake. Uiteraard is het bij bakken noodzakelijk om alles mooi af te wegen. En laat dit voor mij moeilijk zijn, aangezien ik veel op het gevoel doe. Daarom dat ik graag kook, daar hoef je niet exact af te wegen.
Maar goed, met mijn (beperkte) bakkennis begon ik met het uitschrijven en uitrekenen van een recept. Ik moet zeggen, dit is een lekkere cake geworden.
Ben trots op het resultaat!

Appelcake helemaal anders

Gang Nagerecht

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 250 g platte kaas
  • 250 g suiker
  • 85 g havermout
  • 65 g amandelmeel
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • 10 g bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 1 appel
  • een druppel vanille-extract
  • 100 g chocolade
  • 25 g boter
  • 50 ml volle room
  • boter

Instructies
 

Cake

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Maal de havermoutvlokken tot meel. Doe deze samen met het amandelmeel, bloem en bakpoeder in een kom. Maar zeef deze eerst.
  • Klop de eieren met de suiker tot een licht gele massa. Voeg de platte kaas en een druppel vanille-extract toe en roer goed om.
  • Voeg het bloemmengsel toe met het snuifje zout en roer voorzichtig om.
  • Schil de appel, doe het klokhuis eruit en snij de appel in kleine stukjes. Voeg deze bij het deeg en roer om.
  • Doe het deeg in een ingeboterde en bebloemde bakvorm en bak in de oven gedurende 1 uur. Prik na een uur eens in de cake, er mag geen deeg meer aan de prikker hangen. Dan is de cake klaar.
  • Laat de cake afkoelen in de bakvorm, alvorens je deze eruit haalt.

Chocoladeganache

  • Doe de chocolade in kleine stukjes in een kom.
  • Breng de room aan de kook en voeg de boter toe.
  • Giet de kokende massa op de chocolade en roer goed alles om tot de chocolade volledig gesmolten is.
  • Smeer de chocoladeganache bovenop de cake.

Notities

Ik heb geen gewone suiker gebruikt maar een alternatief, Zusto. Deze is even zoet en is van gewicht 1 op 1 hetzelfde als gewone suiker.
Geen fan van chocolade? Je kan de chocoladeganache ook weglaten. Gebruik je creativiteit.