fbpx

Finse zalmsoep

Deze keer is het België tegen Finland. Een uitdaging voor mij om een Fins gerecht op het bord te toveren.
Deze Finse zalmsoep ofwel Lohikeitto is een maaltijdsoep boordevol groenten en zalm. Heerlijk en vol van smaak. Bovendien ook nog eens gezond.
Hiermee heb ik gescoord thuis zoals de Belgen op het EK.
Nauti ateriastasi!

Finse zalmsoep

Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Fins
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g zalm
  • 2 stengels prei
  • 500 g aardappelen
  • 3 wortels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 l visbouillon
  • enkele takjes dille
  • peper
  • zout
  • een klontje boter
  • 1 laurierblaadje
  • een scheutje melk
  • 1 eetlepel maïzena

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en de wortels en snij in stukjes. Snij de prei in schijfjes.
  • Doe een klontje boter in een grote kookpot en zet op een middelhoog vuur.
  • Pers de knoflook en doe deze in de kookpot. Voeg de groenten toe en roer om.
  • Doe de visbouillon erbij samen met het laurierblaadje. Laat koken op een middelhoog vuur.
  • Doe na 15 minuten een scheutje melk bij de soep. Kruid met peper en zout. Laat nog 10 minuten koken.
  • Snij ondertussen de zalm in middelgrote stukken. En hak enkele takjes dille.
  • Doe de maïzena in een kopje samen met wat koud water, roer goed zodat het oplost en voeg dit toe bij de soep. Laat nog even doorkoken.
  • Zet het vuur op een laag vuur en voeg de dille en zalm toe. Roer om en laat 5 minuten pruttelen. Daarna is de soep klaar.